Sådan laver du en vinkælder

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Vi danskere er i den grad ved at have fået øjnene op for vin. Det er naturligvis ikke noget nyt, at der er mange der nyder et glas vin. Langt de fleste vin koster også stadig omkring 50 kroner eller lige under og bliver solgt i de danske supermarkeder eller over grænsen. Der er dog også sket en stor stigning i de lidt finere vine, der nemt kan koste mange hundrede eller tusinde kroner. Det er ikke længere kun velhavere, der kan finde på at spendere større beløb på vin. Det hænger sammen med, at mange af os generelt har fået lidt flere penge mellem hænderne og har fået øjenene op for at det at drikke vin kan ses som en oplevelse. Ser man på det som en oplevelse og ikke bare et glas alkohol, får man også en lidt anden holdning til prisen.

Når man betaler flere hundrede (eller tusinde) kroner for en vin, er det heller ikke helt ligegyldigt hvordan man opbevarer den. Går man lidt op i vin ved man godt, at vin ikke skal ligge i en stue eller i et køkken ved stuetemperatur. Vin ældes alt for hurtigt ved for høje grader, og bør derfor opbevares ved 12-14 grader, hvis betingelserne skal være optimale. Køber man vin i den billige ende, der skal drikkes indenfor uger, måneder eller et år, er betydningen minimal. Køber man derimod vin med alder, eller der skal ligge, er ting som temperatur og luftfugtighed essentielt.

Du kan naturligvis købe et vinkøleskab, hvilket er den lette og mest populære løsning. De kan købes for få tusinde kroner, og behøver ikke fylde alverden. Hvis du begynder at blive lidt seriøst omkring det, og samler lidt, kan pladsen blive for trang. Kældre er et godt sted til opbevaring, da der ofte er køligt. Hvis ikke kan man installere en varmepumpe, der også kan fungere som køler og køle til de anbefalede 12-14 grader. Her skal man huske på, at det er uhyre vigtigt at rummet et godt isoleret, da man ellers risikerer at stå med en gevaldig regning for køling. Jo mindre rummer er, jo billigere er det naturligvis at køle ned.

De fleste mener, at flaskerne skal ligge ned. Er der tale om meget gammel vin, kan det være nødvendigt at vende dem en sjælden gang imellem. Men almindeligvis er dette ikke noget, man skal spekulere nærmere over. Så længe man ikke begynder at skiftevis rejse dem og ligge dem.